Przepisy Pasztet z gęsi z zielonymi porami i muślinowym sosem z gałką muszkatołową

Składniki

1 filet z gęsi

2 uda z gęsi

100 g wątróbek gęsich

100 g słoniny

1/2 pora

50 ml oliwy

1/2 bułki wrocławskiej

150 ml śmietanki 30%

2 jaja

60 g masła

2 g gałki muszkatołowej

2 ziela angielskie

6 ziaren pieprzu czarnego

sól

Opis

Obierz mięso z kości. Udka obierz ze skóry i wytrybuj kości. Piersi z gęsi przypraw solą i pieprzem. Oczyść wątróbkę ze ścięgien i ewentualnych grubych błon. Mięso, skórki oraz wątróbkę pokrój na kawałki i przełóż do miski.

Zieloną część pora przekrój wzdłuż. Jedną część pokrój na kawałki, a drugą część pozostaw do wyłożenia formy pasztetu. W moździerzu kuchennym rozgnieć pieprz i ziele angielskie. Słoninę pokrój w drobną kostkę.

W rondelku zagotuj wodę. Następnie gotuj w niej przez ok. 2-3 minuty pokrojoną słoninę. Po tym czasie – odcedź ją. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż skóry z gęsi, aby wytopił się tłuszcz. Dodaj mięso i mocno podsmaż. Całość przypraw solą i przyprawami z moździerza. Następnie dodaj pokrojonego pora i dobrze wymieszaj. Dolej litr wody i pod przykryciem duś mięso do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojoną bułkę wrocławską.

Po namoczeniu bułki zdejmij mięso i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiel masę pasztetową dwukrotnie. Przełóż ją do miski, wlej śmietankę i wbij jajka. Masę przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Na końcu dodaj gotowaną słoninę.

W rondelku zagotuj wodę i sparz długie liście pora. Rozłóż je następnie na dnie formy do pieczenia i nałóż masę pasztetową. Wytnij z pergaminu arkusz papieru o obrysie formy z pasztetem. Nakryj wierzch pasztetu i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°.

Formę z gotowym pasztetem jeszcze przed pieczeniem ubij potrząsając, aby masa dobrze się ułożyła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut. Upieczony pasztet wyjmij z pieca. Pozostaw do ostygnięcia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4