Przepisy Pasztet z cukinii

Składniki

1 kg cukinii
1 szklanka bułki tartej (lub 2 średnie bułki świeże)
1 szklanka mleka
4 ząbki czosnku
3 cebule
4 jajka
4 łyżki margaryny (do smażenia)
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, łącznie ze skórką. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżeczką soli i pozostaw na ok. 30 min, aby cukinia puściła sok. Następnie odciśnij.

Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła i odcedź z nadmiaru mleka. Dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek.

Na patelni rozpuść margarynę (3 łyżki) i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę (ok. 20 min). Bułkę tartą, żółtka, obrany i wyciśnięty czosnek oraz cebulę dodaj do tartej cukinii. Uważaj, aby nie wlać do miski rozpuszczonej margaryny ze smażenia cebuli.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj w masę na pasztet. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 170°. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Podawaj na zimno lub ciepło z sosem czosnkowym lub ze śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8