Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami
Składniki
300 g młodej cukinii
1 cebula
5 suszonych pomidorów z zalewy
100 g żółtego sera
1 jajko
1 i 1/2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz, przyprawa do warzyw
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania
1
Cukinię umyj i dokładnie wytrzyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
2
W tym czasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie na jasny złoty kolor.
3
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4
Cukinię odsącz na sitku. Odsączonej cukinii wyjdzie mniej więcej szklanka. Cukinię wymieszaj z podsmażoną cebulą, bułką tartą, pomidorami, serem i żółtkiem. Dosyp pieprzu i przyprawy do warzyw do smaku i w razie potrzeby jeszcze trochę soli (uwaga, cukinia już jest słona). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą z cukinii.
5
Nagrzej piekarnik do 180°. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż pasztet do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. godzinę. Podawaj na ciepło.
6
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Desery