Pasztet wegański
Składniki
1 por
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju roślinnego
1 bulwa selera
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. zmielonych pestek dyni
100 ml oleju roślinnego
2 łyżki chrzanu
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki sosu sojowego
sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania
1
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut.
2
W międzyczasie obrać seler i zetrzeć na tarce, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa dodać do miękkich porów i smażyć kolejne 10-12 minut. Na koniec wyjąć przyprawy i wyrzucić.
3
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C. Podsmażone warzywa przełożyć do miski, dodać resztę składników i przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40-45 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złocistą skórkę. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i podawać z ulubionym pieczywem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne