Przepisy Pasztet w cieście

Składniki

Ciasto kruche:

2 szkl. mąki

200 g masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki zimnej wody

Na pasztet:

150 g wątróbki wieprzowej

250 g wieprzowiny

250 g fileta z kurczaka

150 g słoniny

1 jabłko

1 cebula

1/2 szkl. śmietany

100 g pieczarek

100 g boczku parzonego

gałka muszkatołowa

1 listek laurowy

przyprawy: sól, pieprz

1 jajko do smarowania ciasta

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka smalcu do blachy

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, następnie posiekaj z tłuszczem. Jajko wymieszaj z zimną wodą, dodaj do mąki z margaryną. Zagniataj ciasto aż do momentu, kiedy zrobi się gładkie. Ciasto zawiń w folię spożywczą. Wstaw na 30 min do lodówki.

Przygotuj pasztet: wieprzowinę, słoninę i filety z kurczaka ugotuj z listkiem laurowym do miękkości w osolonej wodzie (ok. 2 godz.). 15 min przed końcem gotowania wrzuć pieczarki. Wątróbkę umyj, oczyść z błon. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż z wątróbką na 2 łyżkach oleju. Jabłko obierz i pokrój na ćwiartki, wykrój gniazdka nasienne i wrzuć na patelnię do wątróbki i cebuli. Ugotowaną słoninę, wieprzowinę, kurczaka i pieczarki drobno pokrój i zmiel dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksuj razem z podsmażonymi składnikami. Do pasztetu dodaj 1/2 szklanki śmietany i wymieszaj.

Formę do pasztetu wysmaruj smalcem. Kruche ciasto rozwałkuj na 0,5 cm grubości i przytnij do wymiarów formy. Odrobinę ciasta odłóż do przykrycia pasztetu. Dno i boki formy wyłóż ciastem. Przełóż pasztet na ciasto i przykryj z góry odłożoną częścią. Z resztek ciasta uformuj elementy dekoracji. Posmaruj całość rozmąconym jajkiem. Na końcu natnij ciasto w kilku miejscach i wstaw do piekarnika silnie nagrzanego do 230°. Po 30 min zmniejsz temp. do 190° i przykryj papierem do pieczenia, aby ciasto się nie spiekło. Piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczony pasztet ostudź (ok. 8 godzin) Najlepiej na drugi dzień okrój nożem boki i wyjmij pasztet z formy. Podawaj pokrojony w plastry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4