Pasztet rybny z migdałami i rodzynkami
Składniki
200 g mintaja
100 g dorsza
50 g marchewki
50 g rodzynek
50 g migdałów całych
20 g migdałów płatki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 ząbek czosnku
300 g śmietanki
1 jajko
po 1 gałązce natki pietruszki i koperku
250 ml wina białego
250 ml wody
20 g żelatyny
skórka z 1 cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
mała foremka aluminiowa na pasztet
Sposób przygotowania
1
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby skórka zmiękła. Następnie je obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Filety z ryb umyj i pokrój na małe kawałki. Mintaja przełóż do miski, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ostrą papryką. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj do ryby. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę, odłóż.
2
Do ryby wlej śmietankę, wbij jajko oraz dodaj posiekaną natkę i koperek. Zmiksuj wszystko kuchennym blendrem na gładką masę.
3
Dodaj marchew, rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszaj pasztet.
4
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Pasztet przełóż do formy i rozłóż jeszcze na wierzchu kawałki dorsza. Wciśnij palcem każdy kawałek ryby, aby zatopiły się w pasztecie. Posyp wierzch migdałowymi płatkami i nakryj pasztet arkuszem papieru do pieczenia. Zapobiegnie to zbyt intensywnemu spieczeniu pasztetu z wierzchu. Formę wstaw do piekarnika na blachę, na którą wlej wodę. Utrzyma ona wilgotność podczas pieczenia, ale i zapobiegnie przypalaniu się pasztetu. Piecz ok. 40 minut. Pasztet podczas pieczenia lekko się podniesie.
5
W rondelku zagotuj wino z wodą i dodaj skórkę oraz sok z 1/2 cytryny. Dopraw jeszcze wywar solą i cukrem i świeżym pieprzem. Dodaj do smaku kilka rodzynek. Wywar powinien być winno-słodki z mocnymi nutami cytryny. Wsyp teraz żelatynę i dobrze wymieszaj. Już nie gotuj galaretki tylko odstaw, aby ostygła.
6
Wyjmij pasztet z pieca, a następnie odstaw, aby przestygł. Dopiero ochłodzony wyjmij z formy. Przygotuj nową foremkę aluminiową. Wlej do niej na spód zastygającą galaretkę z wina i odstaw do lodówki, aby lekko stężała. Dopiero teraz włóż pasztet i zalej całość galaretką z wina. Wstaw ponownie do lodówki, aby całkowicie galaretka stężała. Gotowy pasztet w galaretce z wina wyjmij z formy, pokrój na plastry i rozłóż na półmisku. Dodatkowo dekoruj listkami natki lub koperku. Do takiego pasztetu pasuje również śmietankowy mus z chrzanem
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery