Przepisy Pasztet jaglany z soczewicą
Składniki
1 i 1/2 szkl. soczewicy (np. czerwonej)
3/4 szkl. kaszy jaglanej
3/4 szkl. oleju (łagodnego w smaku, np. rzepakowego) + 2 łyżki
5–6 łyżek suszonej żurawiny
2 jajka L
2 duże cebule
6 dużych ziarenek ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
1 gałka muszkatołowa
6–7 łyżek sosu sojowego ciemnego
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Ugotuj soczewicę oraz kaszę jaglaną i ostudź. Przyprawy wrzuć do młynka i zmiel na drobny pył. Możesz też użyć moździerza, ale w tym przypadku gałkę muszkatołową lepiej zetrzeć na tarce.

Rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp przyprawy i smaż chwilkę do momentu, aż zapach będzie mocno wyczuwalny. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż całość do zeszklenia cebuli.

Soczewicę i kaszę przełóż do kielicha miksera, dodaj jajka, olej oraz przestudzoną cebulę z przyprawami. Całość zmiksuj na gładką masę. Możesz też wszystkie składniki przełożyć do większej miski i użyć blendera ręcznego. Dodaj sos sojowy i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Wsyp żurawinę i znów wymieszaj.

Keksówkę (ok. 30 cm) nasmaruj olejem (dzięki temu papier lepiej się trzyma) i wyłóż papierem, który należy wyrównać. Przelej powstałą masę. Pasztet piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (z funkcją góra-dół) na środkowej półce przez 60 minut. Pasztet trzeba ostudzić, zostawiając go kilka godzin w foremce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
25 min.
Dania główne