Przepisy Pasztet domowy

Składniki

porcja z królika (tacka) lub tusza z królika (ok. 1/2 kg) wraz z podrobami (wątroba i serce)

250 g tłustej wieprzowiny (np. podgardle)

100 g słoniny

250 g wątróbek wieprzowych

2 marchewki

1 pietruszka

6 pieczarek

słoik groszku zielonego z marchewką

kawałek selera i pora

2 duże cebule

2 liście laurowe

ok. 5 ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego

kilka jagód jałowca

1 bułka

4 jajka

kilka plastrów boczku na wierzch pasztetu

gałka muszkatołowa

przyprawy: sól, pierz

1 łyżka margaryny lub masła do smarowania formy

forma z folii aluminiowej do pieczenia pasztetów i keksu

Opis

Porcję królika i wieprzowinę opłucz i włóż do garnka. Wlej wody tyle, aby mięso było lekko przykryte. Obierz cebulę, marchew, seler, por i włóż warzywa do garnka z mięsem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i jagody jałowca. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godz. Gdy mięso będzie na w pół miękkie, posól i dodaj słoninę. Następnie gotuj do miękkości. Wystudź. W wywarze z mięsa ugotuj wątróbkę – ok. 15 min. Wątróbkę wyjmij i przestudzić. W tym samym mięsnym wywarze namocz bułkę i ją odciśnij. Wątróbkę razem z bułką zmiel 2 razy. Mięso z królika oddziel od kości, słoninę pokrój na kawałki i wszystko zmiel 2 razy w maszynce. Połącz mięso królika i słoninę ze zmieloną wątróbką. Dodaj jajka, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, odcedzony z zalewy groszek i marchewkę – całość wymieszaj.

Pieczarki umyj i w całości obgotuj w osolonej wodzie (ok. 15 min). Formę wysmaruj masłem i przełóż 1/2 masy pasztetu do formy. Pieczarki poukładaj wzdłuż na środku i przykryj pozostałą połową pasztetu. Gotuj pasztet na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE około 1 godz. Po tym czasie poukładaj na wierzchu plastry boczku i zapiecz całość przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 220°. Pasztet ostudź. Podawaj pokrojony w plastry.

Uwagi: pasztet możesz także upiec w kąpieli wodnej. Wlej do dość płytkiej, podłużnej formy wodę do 1/2 jej wysokości. Następnie wstaw formę z pasztetem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190° stopni przez ok. 1,5 godz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4