Paszteciki z kapustą i suszonymi pomidorami
Składniki
500 g kapusty kiszonej
10 pomidorów suszonych z zalewy
1–2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g masła
60 g smalcu
2 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Opis

Posiekaj kapustę na drobniejsze kawałki. Do garnka wlej szklankę wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć posiekaną kapustę i gotuj ją do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Na stolnicy posiekaj masło i smalec z mąką. Dodaj śmietanę jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty grubości ok. 3 mm. Na środku każdego nałóż wałeczek z farszu. Placki złóż wzdłuż na pół i dokładnie sklej brzegi. Przenieś pasztety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój w poprzek na 4–5 cm kawałki. Nie oddzielaj kawałków od siebie, zrobisz to po upieczeniu.

Wstaw paszteciki do nagrzanego do 190° piekarnika i piecz 30–35 minut, aż staną się złociste.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje