Przepisy Paszteciki wielkanocne z jajkiem i porami

Składniki

Ciasto półkruche:

250 g mąka pszenna

80 g masło

1 jajko

70 ml śmietana kwaśna

przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

Farsz:

4 jajka

150 g pora zielonego

30 ml śmietanki

25 g bułki tartej

1 ząbek czosnku

40 g masła

po 2 gałązki koperku i natki pietruszki

Dekoracja pasztecików:

1 jajko

ziarna kminku

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj sól i gałkę muszkatołową. Następnie dodaj miękkie masło. Rozetrzyj je dokładnie z mąką. Usyp kopczyk, a w środku zrób zagłębienie. Wbij jajko i wlej śmietanę. Zarób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki najlepiej na 12 godzin.

Przygotuj farsz: jajka umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli. Gotuj na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Pora przetnij na pół wzdłuż i umyj z piasku. Odłóż jedną łodygę do dekoracji. Resztę pokrój na paski. Czosnek obierz i posiekaj. Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż pora wraz czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski. Wlej śmietankę oraz wsyp bułkę tartą. Koperek i natkę posiekaj i dodaj do farszu.

Trzy ugotowane jajka pokrój w kostkę średniej wielkości i wymieszaj z porem i przyprawami. Czwarte jajko odłóż do dekoracji.

Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj prostokąt i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przekrój płat ciasta wzdłuż na dwie połowy. Na brzeg jednej części nałóż połowę farszu. Zawiń ciasto tak, by zakryło nadzienie. Lekko dociśnij brzegi ciasta. Następnie pokrój nożem paszteciki o długości ok. 5 cm. Podobnie przygotuj paszteciki z drugiego ciasta.

Gotowe paszteciki ułóż na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Rozkłóć jajko pędzelkiem i posmaruj każdą sztukę z wierzchu i boków. Na końcu posyp ziarnami kminku. Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut. Upieczone przełóż od razu na półmisek. Z łodygi pora wytnij dekoracyjne pióro i połóż zakrzywione na pasztecikach. Jajko przekrój na pół i połóż obok pora. Dodatkowo możesz je wzbogacić kleksem majonezu i gałązką koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4