Przepisy Paszteciki grzybowe

Składniki

Ciasto:

500 g mąki chlebowej 650 

25 g drożdży 

50 ml wody

 1 łyżeczka cukru

200 ml wody do ciasta 

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy 

Nadzienie:

1 cebula

100 g grzybów suszonych 

1 ząbek czosnku 

sól, pieprz czarny

4 gałązki natki pietruszki

Konfitura:

300 g cebuli 

20 ml oliwy 

100 g cukru

1 gałązka tymianku 

20 ml octu winnego 

1 liść laurowy  

2 ziela angielskie

sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

 alt=
1

Mąkę na ciasto chleb przesiej przez sito. W misce wymieszaj ciepłą wodę wraz z drożdżami oraz cukrem. Wlej zaprawkę do dużej miski, dzieży, aby móc swobodnie wyrabiać. Wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i zagniataj ciasto. 

 alt=
2

Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i odchodziło od dłoni. Potrwa to ok.  10 minut. Uformuj kulę, przesyp mąką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe warto zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowuj kulę w lodówce pod przykryciem. Idealnie urośnie. 

 alt=
3

W rondelku przepłucz suszone grzyby. Wlej nową wodę i gotuj ok. 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój cebulę. Podsmaż na maśle i przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. 

 alt=
4

Grzyby ugotowane odcedź i dodaj do cebuli. Wymieszaj razem i przełóż do blendera lub użyj kuchennego rozdrabniacza. Dodaj jeszcze natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładki farsz. 

 alt=
5

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj na 3/4 powierzchni farszem grzybowym. 

 alt=
6

Zwiń w rulon, a brzegi załóż pod spód. Pokrój na porcje ok. 5 cm. Ułóż paszteciki na blachę oprószoną mąką. Z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

 alt=
7

Rozgrzej piekarnik do temp. 200˚. Wstaw paszteciki i piecz ok. 10 minut w 200˚ i 10 minut w 180˚.   

 alt=
8

Cebulę na konfiturę pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cukier. Podgrzej mocno, aż cukier lekko zacznie się karmelizować. Dodaj cebulę, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez ok. 10 minut. Potem dolej 200 ml wody oraz ocet i tak zostaw na ogniu, aż cebula będzie się rozpadać. Paszteciki przełóż na półmisek i udekoruj listkami natki pietruszki. Osobno podawaj konfiturę z cebuli.   

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4