Przepisy Paszteciki grzybowe

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 650
25 g świeżych drożdży
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
200 ml wody (do ciasta)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
1 cebula
100 g grzybów suszonych
1 ząbek czosnku
pieprz czarny
4 gałązki natki pietruszki
sól
Konfitura:
300 g cebuli
20 ml oliwy z oliwek
100 g cukru
1 gałązka tymianku świeżego
20 ml octu winnego białego
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania

1

Mąkę na ciasto chleb przesiej przez sito. W misce wymieszaj ciepłą wodę wraz z drożdżami oraz cukrem. Wlej zaprawkę do dużej miski, dzieży, aby móc swobodnie wyrabiać. Wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i zagniataj ciasto. 

2

Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i odchodziło od dłoni. Potrwa to ok.  10 minut. Uformuj kulę, przesyp mąką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe warto zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowuj kulę w lodówce pod przykryciem. Idealnie urośnie. 

3

W rondelku przepłucz suszone grzyby. Wlej nową wodę i gotuj ok. 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój cebulę. Podsmaż na maśle i przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. 

4

Grzyby ugotowane odcedź i dodaj do cebuli. Wymieszaj razem i przełóż do blendera lub użyj kuchennego rozdrabniacza. Dodaj jeszcze natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładki farsz. 

5

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj na 3/4 powierzchni farszem grzybowym. 

6

Zwiń w rulon, a brzegi załóż pod spód. Pokrój na porcje ok. 5 cm. Ułóż paszteciki na blachę oprószoną mąką. Z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

7

Rozgrzej piekarnik do temp. 200˚. Wstaw paszteciki i piecz ok. 10 minut w 200˚ i 10 minut w 180˚.   

8

Cebulę na konfiturę pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cukier. Podgrzej mocno, aż cukier lekko zacznie się karmelizować. Dodaj cebulę, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez ok. 10 minut. Potem dolej 200 ml wody oraz ocet i tak zostaw na ogniu, aż cebula będzie się rozpadać. Paszteciki przełóż na półmisek i udekoruj listkami natki pietruszki. Osobno podawaj konfiturę z cebuli.   

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4