Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
250 ml ciepłego mleka
1/4 szkl. oleju + olej do posmarowania ciasta
7 g drożdży suszonych
2 jajka + 1 jako do posmarowania ciasta
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz i czarnuszka, sezam lub kminek do posypania
Sposób przygotowania
1
Zacznij od farszu. Grzyby wypłucz i namocz przez noc w misce.
2
Gotuj przez 20 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując płyn spod nich. Gdy już ostygną, drobno je pokrój.
3
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz i dobrze odciśnij. Drobno pokrój.
4
Cebulę pokrój w kostkę. Usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach oleju.
5
Kapustę zalej płynem spod grzybów. Dodaj 1 szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 1 godz.), kontrolując poziom płynów. Po ugotowaniu kapusta powinna być pozbawiona płynu. Wyciągnij liście laurowe i ziele. Połącz kapustę z grzybami i cebulą. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, mleko (nie gorące! tylko ciepłe), jajka, olej, sól i cukier. Połącz składniki łyżką.
7
Przełóż ciasto na stolnicę i je wyrób. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
8
Wyrobione ciasto posmaruj olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce (np. koło grzejnika) do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, tworząc prostokąt o długości blaszki i szerokości ok. 22 cm.
9
Na środek każdej części wyłóż farsz.
10
Złóż ciasto na pół i sklej rękoma lub widelcem.
11
Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
12
Posyp paszteciki czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Możesz pociąć je na kawałki przed pieczeniem lub bezpośrednio po nim.
13
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut (do zarumienienia ciasta).
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne