Przepisy Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej (dodatkowo mąka do podsypywania)
250 ml mleka (ciepłego)
¼ szklanki oleju słonecznikowego (dodatkowo olej do posmarowania ciasta)
7 g drożdży suszonych
3 jajka (z czego 1 do posmarowania ciasta)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g podgrzybków suszonych
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz czarny mielony
czarnuszka (do posypania)
sezam biały (lub kminek do posypania)

Sposób przygotowania

1

Zacznij od farszu. Grzyby wypłucz i namocz przez noc w misce.

2

Gotuj przez 20 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując płyn spod nich. Gdy już ostygną, drobno je pokrój.

3

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz i dobrze odciśnij. Drobno pokrój.

4

Cebulę pokrój w kostkę. Usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach oleju.

5

Kapustę zalej płynem spod grzybów. Dodaj 1 szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 1 godz.), kontrolując poziom płynów. Po ugotowaniu kapusta powinna być pozbawiona płynu. Wyciągnij liście laurowe i ziele. Połącz kapustę z grzybami i cebulą. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, mleko (nie gorące! tylko ciepłe), jajka, olej, sól i cukier. Połącz składniki łyżką.

7

Przełóż ciasto na stolnicę i je wyrób. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.

8

Wyrobione ciasto posmaruj olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce (np. koło grzejnika) do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, tworząc prostokąt o długości blaszki i szerokości ok. 22 cm.

9

Na środek każdej części wyłóż farsz.

10

Złóż ciasto na pół i sklej rękoma lub widelcem.

11

Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

12

Posyp paszteciki czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Możesz pociąć je na kawałki przed pieczeniem lub bezpośrednio po nim.

13

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut (do zarumienienia ciasta).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8