Przepisy Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki

Ciasto:

500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

250 ml ciepłego mleka

1/4 szkl. oleju + olej do posmarowania ciasta

7 g drożdży suszonych

2 jajka + 1 jako do posmarowania ciasta

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

Farsz:

500 g kapusty kiszonej

50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 cebula

2 łyżki oleju

przyprawy: sól, pieprz i czarnuszka, sezam lub kminek do posypania

Sposób przygotowania

 alt=
1

Zacznij od farszu. Grzyby wypłucz i namocz przez noc w misce.

 alt=
2

Gotuj przez 20 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując płyn spod nich. Gdy już ostygną, drobno je pokrój.

 alt=
3

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz i dobrze odciśnij. Drobno pokrój.

 alt=
4

Cebulę pokrój w kostkę. Usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach oleju.

 alt=
5

Kapustę zalej płynem spod grzybów. Dodaj 1 szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 1 godz.), kontrolując poziom płynów. Po ugotowaniu kapusta powinna być pozbawiona płynu. Wyciągnij liście laurowe i ziele. Połącz kapustę z grzybami i cebulą. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 alt=
6

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, mleko (nie gorące! tylko ciepłe), jajka, olej, sól i cukier. Połącz składniki łyżką.

 alt=
7

Przełóż ciasto na stolnicę i je wyrób. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.

 alt=
8

Wyrobione ciasto posmaruj olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce (np. koło grzejnika) do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, tworząc prostokąt o długości blaszki i szerokości ok. 22 cm.

 alt=
9

Na środek każdej części wyłóż farsz.

 alt=
10

Złóż ciasto na pół i sklej rękoma lub widelcem.

 alt=
11

Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

 alt=
12

Posyp paszteciki czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Możesz pociąć je na kawałki przed pieczeniem lub bezpośrednio po nim.

 alt=
13

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut (do zarumienienia ciasta).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 21.11-27.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.11.2019-26.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4