Przepisy Pasta z dyni hokkaido z czerwoną soczewicą

Składniki

1 mała dynia hokkaido

80 g kiełków pszenicy

80 g czerwonej ciecierzycy

2 ząbki czosnku

kurkuma

liście laurowe

sól morska

czarny pieprz

tymianek

Opis

Wskazówki:  
Masz wrażenie, że pasta wyszła zbyt rzadka? Być może soczewica wchłonęła zbyt dużo wody. Może być to też spowodowane tym, że pasta jest zbyt świeża oraz nie zdążyła stężeć. Cierpliwości, soczewica z czasem wchłonie ciecz i nabierze gęstości. Jeżeli wciąż uważasz masę za zbyt rzadką, możesz zmiksować z nią świeżą, drobno startą marchewkę.   

Jeżeli natomiast masz problem ze zbyt gęstą pastą, do tego stopnia, że nie da jej się zblendować, podczas miksowania wlewaj powoli oliwę z oliwek. Masa stopniowo się rozrzedzi.  

Lubisz czerwoną soczewicę? Spróbuj innego naszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy I marchewki

Czy wiesz, że…?  
Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, czerwonej soczewicy nie może zabraknąć w Twojej kuchni. To wspaniałe źródło białka roślinnego, które dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Poza tym wpływa korzystnie na pracę jelit i pomaga przy problemach żołądkowych. Soczewica obniża również „zły” cholesterol (LDD) i podnosi poziom „dobrego” (HDL).  

Kiełki pszenicy zawierają dużo żelaza i kwasu foliowego oraz mają przyjemny smak prażonych orzechów.  

Możesz przygotować dynię hokkaido nie tylko jako danie na słono, ale też na słodko. Sprawdź nasze przepisy na proste ciasto dyniowe lub wersję z orzechami karmelizowanymi

Sposób przygotowania

1

Opłucz soczewicę i odłóż na bok.

2

Oczyść dynię hokkaido, nie obieraj, usuń nasiona, a następnie pokrój na małe kawałki.

3

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozmieść na niej kawałki dyni, skrop oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

4

Wsyp soczewicę do garnka, dolej dwa razy tyle wody, dodaj szczyptę soli, liście laurowe, przykryj garnek I doprowadź do wrzenia. Wtedy zmniejsz gaz, gotuj przez 10 minut i odcedź.

5

Przesyp odcedzoną i wystudzoną soczewicę do miski. Dodaj upieczoną dynię, kiełki pszenicy oraz czosnek. Zblenduj całość, skrop oliwą z oliwek. Po wymieszaniu dodaj sól, pieprz i przyprawy.

6

Podawaj ze świeżym chlebem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4