Przepisy Pasta łososiowa
Składniki
Karmelizowana cytryna:
100 g łososia wędzonego
300 g serka naturalnego twarogowego
50 g jogurtu naturalnego
3 gałązki kopru
50 g cukru
1 cytryna
1/4 laski wanilii
2 ziarna pieprzu syczuańskiego lub ziela angielskiego
1/4 papryczki chilli
4 pieczone ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

W rondelku rozgrzej cukier na lekki karmel PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Jak tylko zacznie się topić, delikatnie potrząśnij garnkiem, aby cukier równo się rozpuścił. Powinien być lekko przyrumieniony. Dodaj wanilię, pieprz syczuański lub ziele angielskie oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wymieszaj raz i zdejmij z ognia. Następnie wlej ok. 50 ml wody, aby karmel się rozpuścił i nabrał aromatu przypraw.  

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do aromatycznego syropu i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 min. Odstaw karmelizowaną cytrynę do ostygnięcia. W misce wymieszaj jogurt naturalny z serkiem. Idealnie nadaje się twaróg, ale każdy inny serek naturalny też jest dobry. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę i dodaj do serka. Dobrze wymieszaj, a nawet lekko rozgnieć widelcem, aby lepiej połączył się z twarożkiem. 

Koperek umyj i posiekaj. Dodaj do pasty i całość wymieszaj. Pokrój jeszcze plasterki cytryny karmelizowanej w małe kawałeczki i połowę dodaj do pasty. Wymieszaj całość i nakładaj porcje pasty na pieczone ziemniaki. Na koniec udekoruj jeszcze kawałeczkami cytryny i gałązkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy