Topinambury umyj i obierz ze skórki. Możesz użyć obieraczki lub nożyka, ponieważ skórka topinambura jest delikatna i łatwo ją zeskrobać. Pokrój topinambury na połówki i przełóż do miski. Polej oliwą i wymieszaj.
2
Przygotuj przyprawę. Orzechy, sezam i słonecznik upraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki i zgnieć moździerzem. Dodaj kmin i mieloną kolendrę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie przyprawę i posyp nią topinambury.
3
Przełóż topinambury na arkusz folii aluminiowej i zawiń. Przełóż na rozgrzanego grilla i piecz powoli przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odwróć folię, aby bulwy równo się wypiekły.
4
Przygotuj sos. Cebulkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Przełóż do miseczki wraz z obranym awokado i papryką. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj listki kolendry i wlej oliwę oraz oliwę z chili. Całość zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
5
Przełóż topinambury na półmisek i ostrożnie otwórz folię. Polej danie kilkoma kroplami oliwy i posyp dekoracyjnie listkami kolendry. Obok dostaw miseczkę z sosem i podawaj.
Pokaż przepisy
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem
Zamknij
Promocje
Przepisy w Twoim guście
Uups!Brak artykułów pasujących do Twojego filtra.Zmień kryteria wyszukiwania.