Przepisy Paski z topinambura z sosem paprykowym
Składniki
500 g topinamburów
60 ml oliwy
Przyprawa:
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
50 g orzechów nerkowca
30 g słonecznika
10 g sezamu
sól
pieprz czarny
Sos:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 awokado
1 cebula szalotka
5 gałązek świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
50 ml oliwy
10 ml oliwy z chili
sól
pieprz czarny
Sposób przygotowania
 alt=
1
Topinambury umyj i obierz ze skórki. Możesz użyć obieraczki lub nożyka, ponieważ skórka topinambura jest delikatna i łatwo ją zeskrobać. Pokrój topinambury na połówki i przełóż do miski. Polej oliwą i wymieszaj.
 alt=
2
Przygotuj przyprawę. Orzechy, sezam i słonecznik upraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki i zgnieć moździerzem. Dodaj kmin i mieloną kolendrę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie przyprawę i posyp nią topinambury.
 alt=
3
Przełóż topinambury na arkusz folii aluminiowej i zawiń. Przełóż na rozgrzanego grilla i piecz powoli przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odwróć folię, aby bulwy równo się wypiekły.
 alt=
4
Przygotuj sos. Cebulkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Przełóż do miseczki wraz z obranym awokado i papryką. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj listki kolendry i wlej oliwę oraz oliwę z chili. Całość zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
 alt=
5
Przełóż topinambury na półmisek i ostrożnie otwórz folię. Polej danie kilkoma kroplami oliwy i posyp dekoracyjnie listkami kolendry. Obok dostaw miseczkę z sosem i podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8