Przepisy Paski indyka marynowane w przyprawach Tandoori Masala
Składniki
400 g filetów z indyka
40 g przypraw Tandoori Masala
100 g jogurtu naturalnego
100 ml oliwy z oliwek
12 pomidorków koktajlowych na gałązce
1 brokuł
2 szczypty nasion kopru włoskiego
1/2 cytryny
skórka z 1/4 cytryny
2 cebule
1 szczypta szafranu
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Filety z indyka umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój najpierw w plastry, a następnie na długie paseczki ok. 2-3 cm szerokości.
2
W misce wymieszaj jogurt naturalny z przyprawą Tandoori Masala, solą i pieprzem. Dolej oliwę (50 ml) i całość wymieszaj.
3
Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj.
4
Każdy pasek indyka nabij na osobny patyczek bambusowy i odłóż na półmisek do grillowania. Tak przygotowane mięso możesz odstawić do lodówki na czas od 12 do 24 godzin. Im dłużej poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze i bardziej kruche.
5
Brokuł umyj i odetnij różyczki. Możesz je lekko zblanszować we wrzątku, ale nie jest to konieczne. Brokuły będą świetnie się grillowały, gdy polejesz je oliwą. Ułóż różyczki brokułu na półmisku i odstaw do grillowania wraz z pomidorkami koktajlowymi. Przygotuj cytrynowy dressing. Z cytryny odkrój skórkę i wyciśnij sok do miseczki. Pokrój skórkę w drobne paseczki. Dodaj pokrojoną cebulę. Nasiona kopru pokrusz w moździerzu i dodaj do miski. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj szafran i oliwę (50 ml). Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość wymieszaj.
6
Przygotuj grill. Gdy żar będzie stabilny, ułóż na ruszcie indyka, a pomiędzy nim brokuły. Pomidorki koktajlowe dołóż, gdy mięso będzie już prawie gotowe.
7
Mięso ułóż na półmisku, a w środku dekoracyjnie połóż brokuły. Polej je sosem cytrynowym. Dołóż też pomidorki i udekoruj danie plasterkami cytryny.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje