Pascha
Składniki
1/2 kg sera białego
5 żółtek
100 g masła
1 szkl. śmietany 18%
100 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
po 1/2 szkl. orzechów i rodzynek
Opis

Orzechy połam, rodzynki dobrze umyj. Ser zmiel 2 razy, dodaj do niego żółtka, miękkie masło i śmietanę – całość dokładnie utrzyj. Masę przełóż do garnka i na małym ogniu, stale mieszając, podgrzewaj do zgęstnienia (ok. 15 min). Ciągle mieszając, połącz masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj bakalie i całość wymieszaj. Masę przełóż na sitko wyłożone płócienną serwetką, poczekaj aż całkowicie ostygnie i wyciśnij z paschy nadmiar serwatki. Gotową zawiń w serwetkę i wstaw do lodówki do zastygnięcia na ok. 5 godz. Paschę podawaj dobrze schłodzoną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery