Przepisy Pascha z bakaliami
Składniki
1/2 kg twarogu niekwaśnego półtłustego lub tłustego w kostce
5 żółtek
10 dag masła
1/2 szkl. śmietany kremówki 30–36%
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 wanilii
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g rodzynek
1 kieliszek rumu
Sposób przygotowania
1
Ser zmiel dwukrotnie. Rodzynki namocz w kieliszku rumu oraz w ciepłej wodzie (taka ilość, aby zakryć rodzynki).
2
Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodając żółtka.
3
Do puszystej masy dodaj kremówkę i utrzyj.
4
Stopniowo dodawaj zmielony ser, wanilię i ponownie utrzyj. Do masy dodaj wcześniej namoczone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. 
5
Weź 2 półlitrowe lub 1 litrowy pojemnik (plastikowy lub gliniany) z dziurkami. Dno wyłóż gazą. Nałóż do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryj gazą, następnie obciąż talerzykiem. Pojemniki ustaw w misce tak, aby serwatka mogła swobodnie wypływać z dziurek. Paschę odłóż na noc do lodówki do stężenia.
6
Następnego dnia ostrożnie ściągnij talerzyk i delikatnie, nie uszkadzając paschy, zdejmij gazę. Ciasto ozdób bitą śmietaną, owocami i laską wanilii.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
1 tydzień temu