Przepisy Pascha z bakaliami

Składniki

1/2 kg twarogu niekwaśnego półtłustego lub tłustego w kostce

5 żółtek

10 dag masła

1/2 szkl. śmietany kremówki 30–36%

1/2 szkl. cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 wanilii

100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

100 g rodzynek

1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania

1

Ser zmiel dwukrotnie. Rodzynki namocz w kieliszku rumu oraz w ciepłej wodzie (taka ilość, aby zakryć rodzynki).

2

Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodając żółtka.

3

Do puszystej masy dodaj kremówkę i utrzyj.

4

Stopniowo dodawaj zmielony ser, wanilię i ponownie utrzyj. Do masy dodaj wcześniej namoczone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. 

5

Weź 2 półlitrowe lub 1 litrowy pojemnik (plastikowy lub gliniany) z dziurkami. Dno wyłóż gazą. Nałóż do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryj gazą, następnie obciąż talerzykiem. Pojemniki ustaw w misce tak, aby serwatka mogła swobodnie wypływać z dziurek. Paschę odłóż na noc do lodówki do stężenia.

6

Następnego dnia ostrożnie ściągnij talerzyk i delikatnie, nie uszkadzając paschy, zdejmij gazę. Ciasto ozdób bitą śmietaną, owocami i laską wanilii.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 2.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8