Przepisy Papryki faszerowane kaszą sorgo i oliwkami
Składniki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
300 g kaszy sorgo
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 g oliwek drylowanych
4 gałązki natki pietruszki
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
50 ml oliwy
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
3 gałązki mięty
200 g jogurtu greckiego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Kaszę sorgo mocz całą noc w wodzie. Następnie przełóż do rondelka i wstaw do gotowania. Lekko posól. Sorgo gotuje się do miękkości ok. 30 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
2
Papryki przekrój na ok. 3/4 wysokości i wyjmij nasiona. Ostaw przykrywki. Kaszę wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Pokrój drobno jeszcze oliwki i dodaj do nadzienia. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z kaszą. Przypraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem oraz drobno pokrojoną skórką z cytryny.
3
Papryki ułóż na desce i nadziewaj obficie kaszą. Przykryj odciętymi częściami papryki. Przełóż do naczynia i polej lekko oliwą. Wstaw do pieczenia na ok. 30 minut w temperaturze 180-190⁰C, używając termoobiegu. Tak faszerowane papryki możesz też przypiec na grillu, ale pamiętaj, by wcześniej owinąć je w folię aluminiową.
4
Przygotuj w miseczce musztardę z sokiem z cytryny. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną miętę, a na koniec wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj.
5
Upieczone papryki przełóż na talerz i polej obficie sosem miętowym, a na górę dekoracyjnie nałóż kleks jogurtu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
40 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Przystawki