Przepisy Paprykarz węgierski z dynią hokkaido

Składniki

1 dynia hokkaido

500 g kurczaka (bez kości)

250 ml śmietany kremówki

200 ml przecieru pomidorowego

1 duża czerwona papryka

1 cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sok z cytryny

kurkuma

sól morska

bulion warzywny (lub woda)

Dodatek: makaron lub pierogi

Opis

Czym się różni paprykarz węgierski od gulaszu po węgiersku „pörkölt”?
Wielu z nas niestety myli te dwa przepisy. Gulasz po węgiersku nie zawiera śmietany i przygotowywany jest jako zwykła zupa. Węgrzy używają słowa „pörkölt”, mając na myśli gulasz, bez dodatkowego płynu. Ale kiedy przygotowujemy paprykarz węgierski, dodajemy na końcu śmietanę, by nieco go złagodzić. Ten kulinarny specjał został przejęty od wykwintnej kuchni francuskiej.  

W tym przepisie przygotowujemy paprykarz węgierski na bazie kurczaka, dlatego dodajemy smażonego kurczaka i dynię hokkaido ze słodką śmietaną kremówką. Jeżeli jesteś na diecie bez laktozy, możesz zamiast zwykłej śmietany dodać roślinną. Śmietana owsiana będzie idealna – nie zmieni pysznego smaku paprykarza. Jeżeli nie boisz się eksperymentować i lubisz kuchnię indyjską, możesz dodać śmietanę kokosową. Otrzymasz jeszcze pyszniejszy i bardziej egzotyczny smak.  

Wskazówki: 
Jeżeli pozostały Ci resztki z dyni, możesz z niej zrobić własne gnocchi. Są doskonałym dodatkiem do takich dań, jak paprykarz z tego przepisu!  

Możesz też przygotować risotto z dyni hokkaido. Z wersji bez drobiu na pewno ucieszą się wegetarianie. Wypróbuj ten przepis!  

Sposób przygotowania

1

Oczyść dynię hokkaido, pokrój w kosteczkę, rozłóż na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia), skrop oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

2

Umyj paprykę, pokrój na cienkie paseczki, oczyść mięso i pokrój w kostkę.

3

Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę, obierz też i pokrój czosnek.

4

Kiedy dynia będzie w piekarniku, podgrzej w małym garnku oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, a kiedy się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka. Następnie, nie przerywając smażenia, wrzuć paseczki papryki, wlej wodę lub bulion i duś potrawę na małym ogniu.

5

Kiedy dynia się upiecze, dodaj ją do garnka, zalej przecierem pomidorowym, wlej śmietanę i przypraw solą oraz kurkumą. Przykryj garnek i gotuj przez 20 minut. Na koniec skrop sokiem z cytryny i już! Smacznego!

6

Zupę z hokkaido możesz podawać z makaronem, pierogami lub domowymi kluseczkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4