Papryka w occie
Składniki
​1 kg papryki czerwonej
4 ząbki czosnku
6 łyżek cukru
4 łyżki oliwy
1/2 szkl. octu
1 łyżka soli
4 ziela angielskie
4 listki laurowe
4 szczypty gorczycy
4 szkl. zimnej wody
Dodatkowo:
4 średnie słoiki
Opis

4 szklanki zimnej wody zagotuj z 1 łyżką soli, 6 łyżkami cukru i 1/2 szklanki octu – gotuj ok. 5 min. Paprykę umyj, pokrój na 4 części, oczyść z pestek i włóż ją do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 ziarenku ziela, 1 liściu laurowym, szczypcie gorczycy oraz po 1 łyżce oliwy. Całość zalej gorącą zalewą, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Wyparzonymi, ale suchymi pokrywkami zakręć słoiki.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 5 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne