Przepisy Papryka biała nadziewana

Składniki

600 g mięsa drobiowego mielonego
6 papryk igołomskich
½ szklanki ryżu
8 gałązek tymianku świeżego
1 łyżka kefiru
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (słodkiej)
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Paprykę umyj, odetnij szypułki wraz ze zgrubieniami, wyjmij pestki.

Przygotuj farsz do nadziewania: mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, 2 łyżeczkami posiekanego, świeżego tymianku oraz papryką w proszku. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Napełnij farszem papryki. Ułóż je ciasno w garnku wycięciami do góry. Zalej papryki wodą tak, aby nie przykryć ich wierzchu. Do wody dodaj łyżeczkę cukru i soli. Gotuj do miękkości przez ok. 30 min.

Przed podaniem polej kefirem. Możesz udekorować świeżymi gałązkami tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem