Przepisy Pappardelle z łososiem w szpinakowo-serowym sosie

Składniki

1 opakowanie makaronu szerokich wstążek (pappardelle)
150 g łososia wędzonego
150 g szpinaku baby
100 g lazuru
100 ml śmietany kremówki (30%)
3 ząbki czosnku
1 cytryna (1 łyżeczka soku z cytryny oraz 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny)
4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
pieprz świeżo mielony

Opis

Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, tak długo jak podane jest w instrukcji na opakowaniu.  

Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw na moment na bok.  

Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż na niewielkim ogniu, dosłownie krótką chwilkę, by nie zdążył się przypalić. Dodaj przepłukany szpinak, a po chwili również łososia. 

Smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając, po czym podlej śmietanką i duś, aż jej ilość zredukuje się mniej więcej o połowę.

Dodaj pokrojony w niewielką kostkę ser i pozwól mu się nieco rozpuścić, co dodatkowo zagęści sos. Dopraw skórką otartą z cytryny i grubo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z odcedzonym makaronem i podawaj. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8