Przepisy Papas arrugadas con mojo verde - młode ziemniaki z Wysp Kanaryjskich z zielonym sosem kolendrowym

Składniki

Ziemniaki:

1 kg drobnych, młodych ziemniaków

3 garści gruboziarnistej morskiej soli

gruby plaster cytryny

Mojo verde:

główka młodego czosnku

duży pęczek natki kolendry

zielona papryka

łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)

szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia

1/3 szklanki octu winnego

morska sól do smaku

Opis

Ziemniaki: dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla. Dodać cytrynę, wlać tyle wody, by przykrywała dno garnka i było jej mniej więcej na dwa palce, wsypać sól, przemieszać, przykryć garnek, postawić na ogniu i gotować do miękkości (stopień ugotowania sprawdzać, nakłuwając ziemniaki wykałaczką). Gdy będą miękkie, odlać resztkę wody, jeśli jakaś pozostała, postawić garnek na chwilę na ogniu do odparowania, przełożyć ziemniaki na półmisek, podawać z sosem.

Mojo verde: w moździerzu dokładnie rozgnieść obrane ząbki czosnku z kminem i solą (lub zmiksować w blenderze). Dodać pokrojoną w kawałki paprykę i listki kolendry, zmiksować na gładką masę. Cały czas mieszając, wlewać stopniowo oliwę, a później ocet, by wszystkie składniki się połączyły, podawać na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4