Przepisy Panna cotta z malinami
Składniki
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 ml mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka białego wina
świeże maliny, truskawki
mus owocowy
Sos malinowy:
200 g malin
2 łyżki cukru
ok. 100 ml czerwonego wina
Opis

Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw ją na 5 min. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż na pół, dzięki czemu będziesz mógł łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondla wlej śmietankę kremową i mleko. Dodaj cukier, ziarenka wanilii oraz całą przepołowioną laskę. Podgrzewaj mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj rum i wino, doprowadź do zagotowania, a następnie szybko odstaw z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie całość wlej do foremek i czekaj, aż panna cotta ostygnie, po czym włóż je na kilka godzin do lodówki. Zanim wlejesz mieszankę do foremek, warto je wcześniej posmarować odrobiną rozpuszczonego masła. Dzięki temu łatwiej będzie później wyłożyć gotową pannę cottę na talerzyki. Foremki z deserem możesz również po wyjęciu z lodówki wstawić na sekundę do gorącej wody. To również ułatwi wyjęcie panna cotty z foremki.

Przed podaniem polej pannę cottę ulubionym słodkim sosem lub musem i udekoruj świeżymi owocami lub orzechami. Do deseru polecamy zwłaszcza sos malinowy: 200 g malin zalej czerwonym winem, dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15–20 min, aż wino wyparuje, a cukier się roztopi. Na koniec odcedź wywar z resztek malin.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje