Pancakesy z frużeliną
Składniki
1 jajko
85 ml mleka
85 g kefiru
35 ml oleju
170–180 g mąki pszennej
40 g cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina:
400 g mrożonych owoców jagodowych
50 g cukru
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
sok z 1/2 limonki
150 ml wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1
Owoce wsyp do garnuszka, dolej 100 ml wody i dosyp 50 g cukru. Zagotuj. Dodaj sok i otartą skórkę z limonki. Gotuj na małym ogniu przez około 5–7 minut.
2
 Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 50 ml zimnej wody i wlej do gotujących się owoców. Delikatnie mieszając, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
3
W misce połącz wszystkie mokre składniki ciasta z solą i cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
4
Teflonową formę na ciasteczka posmaruj cienko olejem. Wyłóż ciasto na foremkę i wstaw do nagrzanego do 170° piekarnika. Pancakesy możesz też usmażyć na teflonowej patelni na małym ogniu.
5
Po około 8–10 minutach pancakesy powinny być już złote. Wyciągnij blaszkę z piekarnika i od razu zdejmij z niej placuszki. Przestudzone panceksy ułóż po 2–3 sztuki w stosiki, przekładając je frużeliną. Nadziej porcje na wykałaczki ułóż na talerzu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne