Paluszki chlebowe z rozmarynem owijane szynką dojrzewającą
Składniki
200 g ciasta chlebowego
60 g szynki dojrzewającej
50 g mąki
3 pomidory koktajlowe do dekoracji
świeży rozmaryn
kminek
Opis

Do ciasta chlebowego (ciasto chlebowe możesz wykonać według przepisu dostępnego tu) dodaj posiekany rozmaryn, wymieszaj i przełóż na deskę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto, a następnie nożem lub radełkiem odkrój paski, z których powstaną paluszki.

Każdy kawałek  ciasta oprósz mąką i zroluj w kształt długich paluchów. Przełóż na blachę podsypaną mąką i pozostaw do wyrośnięcia.

Kiedy paluszki podrosną (po ok. 30 min), posyp je kminkiem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp. 220° na ok. 15 min. Wyjmij kiedy będą chrupiące i zrumienione. Gotowe odstaw do ostudzenia.

Plastry szynki dojrzewającej przetnij na trzy długie kawałki. Każdy paluszek z ciasta chlebowego owiń w plaster szynki i mocno dociśnij. Gotowe przekąski rozłóż na talerzu i dekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje