Pająki z ciasta francuskiego
Składniki
1 op. ciasta francuskiego
30 g mąki pszennej
1 jajko
20 g maku
20 g sezamu
30 g suszonych pomidorów
Opis

Ciasto francuskie rozwiń na pergaminie i przysyp mąką pszenna. Następnie lekko rozwałkuj. Używając radełka lub noża kuchennego, wytnij paski grubości 0,5 cm. Przekrój każdy pasek na dwa mniejsze kawałki i lekko skręć. Roztrzep jajko i pędzelkiem posmaruj paski ciasta.

Mak przesyp do miseczki. Końcówki ciasta obsyp makiem. Nałóż na siebie na krzyż paski ciasta i podwiń końce do góry. Z pergaminu przygotuje papierowe kulki o średnicy ok. 3 cm. Rozłóż kulki na blasze. Na każdą kulkę papieru nałóż zakręcone na krzyż ciasto.

Pająki posyp dodatkowo sezamem, a na dwie „nogi” pająka wbij kawałki suszonych pomidorów na wzór oczu. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wstaw pająki do pieczenia na ok. 10–12 minut. Upieczone zrumienione pająki przełóż na półmisek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery