Pączki włoskie z migdałami
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki
100 g cukru
100 g masła
8 żółtek
1 szkl. mleka
40 g drożdży
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki spirytusu
aromat rumowy
Nadzienie marcepanowe:
100 g migdałów
2 białka
100 g cukru pudru
Sos:
1 szkl. białego wytrawnego wina
1/2 szkl. wody
3 jaja
100 g cukru
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opis

Przygotuj ciasto: do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, a następnie ciągle mieszając, dolewaj powoli 1/2 szklanki gorącego mleka. Drożdże rozrób z pozostałym ciepłym mlekiem i połącz z zaparzoną mąką oraz resztą odmierzonej mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodaj do mąki – wszystko wymieszaj. Następnie dodaj spirytus, rozpuszczone masło i aromat, a potem starannie wyrób ciasto i znowu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Przygotuj nadzienie: aby obrać migdały ze skórki, zalej je gorącą wodą. Możesz zetrzeć je również ze skórką na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj do migdałów cukier puder i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta formuj pączki: rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2,5 cm i wykrawaj szklanką krążki. W środek krążka kładź masę marcepanową i dokładnie zlepiaj ciasto. Układaj pączki zwinięciem do dołu, najlepiej blisko kuchenki, by znów wyrosły.
Rozgrzej olej w garnku i smaż w gorącym tłuszczu. Pamiętaj, by pączki w czasie smażenia nie stykały się ze sobą.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóż do garnuszka i na wolnym ogniu lub na parze ubijaj tak długo, aż sos zgęstnieje i spieni się. Odstaw garnuszek z ognia i ubijaj jeszcze 6 min. Gotowym gorącym sosem polej pączki. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy