Pączki tyrolskie z serem
Składniki
300 g sera białego tłustego lub ulubionej konfitury
1 op. cukru waniliowego
500 g mąki
150 g masła
150 g mleka
50 g bułki tartej
ok. 2–3 szklanki oleju do smażenia
szczypta soli
Opis

Mleko podgrzej w garnku i roztop w nim masło. Następnie przelej zawartość garnka do miski, dodaj mąkę, sól i wymieszaj całość łyżką, po czym zagnieć rękami na zwarte, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 min do lodówki.

Po pół godzinie schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i pokrój na kwadraty o bokach 10x10 cm. Ser biały zmiel lub zmiksuj blenderem, dodaj cukier waniliowy, bułkę tartą i wymieszaj. Zamiast sera możesz dodać ulubioną konfiturę.
Gotowe nadzienie kładź łyżką na środek kwadratu z ciasta i składaj po przekątnej tak, aby powstały trójkąty, brzegi dobrze zlep (przygniatając np. widelcem).

W garnku rozgrzej olej i smaż każdego pączka na złoto z każdej strony. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy