200 g serka mascarpone
1 jajko
25 g drobnych rodzynek
70 g mąki
20 ml rumu
35 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
750 ml oleju do smażenia
Rodzynki zalej rumem i odstaw. Oddziel żółtko od białka. Do serka dodaj żółtko, obydwa rodzaje cukru i utrzyj na gładką masę.
Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odsącz rodzynki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy serowej razem z rodzynkami. Następnie łyżką wymieszaj masę serową z pianą z białek.
Do garnka wlej olej i rozgrzej do ok. 140°C. Przy pomocy dwóch łyżek uformuj niewielkie porcje ciasta, wkładając je od razu na rozgrzany olej. W czasie smażenia obracaj pączki.
Usmażone brązowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy lub serwetki. Nadmiar oleju wsiąknie w papier i pączki zachowają dłużej świeżość. Przed podaniem oprósz pączki cukrem pudrem.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.