Przepisy Pączki parzone
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
6 żółtek
1 szkl. mleka
30 g drożdży
1 op. cukru waniliowego
Lukier:
aromat rumowy lub 20 ml rumu
1 szkl. cukru
1/2 szkl. gorącej wody
sok z 1/2 cytryny
Opis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem waniliowym i 2 łyżkami mąki. Całość pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotuj ciasto: pozostałe mleko, tłuszcz, wodę i sól doprowadź w garnuszku do wrzenia, po czym, ciągle mieszając, dodawaj resztę mąki. Całość gotuj przez ok. 6 minut nie przestając mieszać, tak aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki, wówczas mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki.
Gotową masę przełóż do miski, następnie przestudź i zmiksuj z żółtkami oraz zaczynem.
Z ciasta formuj pączki, po czym odkładaj je na pergaminie posypanym mąką. Pozostaw na 30 min, aby ponownie urosły. Po tym czasie usmaż je na gorącym oleju.

Przygotuj lukier: cukier zagotuj z wodą, odstaw i miksuj aż zbieleje. Dodaj sok z cytryny, aromat rumowy – wszystko wymieszaj i rozrzedź kilkoma łyżkami gorącej wody. Gotowym lukrem polej usmażone pączki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
255 min.
Przystawki
2 3 4