Pączki kreolskie
Składniki
125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 jajko
7 g drożdży instant
460 g mąki pszennej
60 g cukru drobnego do wypieków
30 ml oleju
190 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
600 ml oleju do smażenia
cukier puder
płynny miód
Sposób przygotowania
1
Mąkę przesiej z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, sól, jajko i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj olej.
2
Wyrób gładkie ciasto i włóż je do wysmarowanej olejem miski. Miskę owiń ciasno folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 8 godzin.
3
Po schłodzeniu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 4 mm. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty (4x6 cm). Pokrojone ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
4
Olej do smażenia rozgrzej w głębokiej patelni do 180° (to najlepsza temperatura do smażenia pączków). Wyrośnięte kawałki ciasta kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku. Następnie posyp je lekko cukrem pudrem i miodem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy