Przepisy Pączki klasyczne ze skórką pomarańczową

Składniki

Zaczyn:

60 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1/3 szkl. mleka

2 łyżki mąki

Ciasto:

5 żółtek

1 jajo

1/3 szkl. cukru

1 op. cukru waniliowego

3 szkl. mąki tortowej

2/3 szkl. mleka

80 g masła

1 łyżka spirytusu lub octu

aromat pomarańczowy

2 łyżki otartej skórki z pomarańczy

60 g skórki pomarańczowej do posypania pączków

przyprawy: sól

Dodatkowo:

1/2 słoika gęstego dżemu pomarańczowego na nadzienie

1 kg smalcu do smażenia

cukier puder do posypania lub biały lukier

Opis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i mąką, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotuj masę: do rondelka wbij żółtka i 1 jajko, a także cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciągle ubijając trzepaczką, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu aż masa stanie się gęsta i nieco urośnie. Po tym czasie odstaw rondel z palnika i troszkę ochłodź masę, ciągle mieszając.

Do dużej miski przesiej mąkę i wlej letnie mleko – możesz je wcześniej wyjąć z lodówki lub lekko podgrzać. Następnie dodaj ubite żółtka z cukrem i zaczyn. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, po czym wyrób ciasto rękami. Dodaj stopiony letni tłuszcz, otartą skórkę z pomarańczy, olejek pomarańczowy, spirytus lub ocet i dokładnie wyrób. Ciasto posyp mąką i odstaw w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Z wyrośniętego ciasta odrywaj po równym kawałeczku i formuj na stolnicy wałeczki o średnicy 5 cm, które następnie krój na plastry grubości ok. 2 cm – spłaszcz nieco plastry. Na środek spłaszczonego placuszka nałóż łyżeczkę dżemu pomarańczowego i zlep brzegi, formując kulki. Możesz także rozwałkować wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawać z niego szklanką krążki. Na środku każdego krążka nałóż nadzienie i zlepiaj boki.
Pączki układaj na serwetce zlepieniem do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.

W rondlu rozgrzej tłuszcz – jeśli wrzucony kawałek ciasta zacznie od razu skwierczeć i nie przyklei się do dna, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. W rondlu smaż po kilka pączków spodem do góry. Pączki powinny swobodnie pływać, nie dotykać się. Zakryj rondelek pokrywką i smaż na wolnym ogniu aż spód pączków się zarumieni. Odwróć pączki na drugą stronę i dosmaż już w rondlu nie przykrytym.
Pączki wyjmij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu z nich ociekł. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Przygotuj lukier: cukier przesiej przez drobne sito, dodaj do niego sok z pomarańczy (ok. 3 łyżki), skórkę otartą z pomarańczy i dolewaj po trochu wrzątek, tak aby uzyskać gładka masę. Gotowym lukrem polej pączki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4