Przepisy Ozdoby do tortów z masy cukrowej
Składniki
400 g cukru pudru
2 łyżeczki glukozy
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
25 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
1
W gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.
2
Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj.
3
Rozpocznij wyrabianie, zagniatając masę palcami i dosypując, w razie potrzeby małymi partiami, pozostały cukier. Gotowa masa powinna być elastyczna i nie powinna przyklejać się do rąk.
4
Z gotowej masy odkrój mniejszy kawałek; pozostałą część zawiń w folię spożywczą, aby nie wyschła. Odcięty kawałek wałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie z masy wycinaj małym kieliszkiem kółka, a nożem małe listki.
5
Z kawałka masy wielkości orzecha laskowego ulep „łezkę” i nabij ją na drewniany patyczek – ułatwi on późniejsze suszenie ozdoby. Kilkoma szczypnięciami rozpłaszcz czubek łezki.
6
Z kawałka masy wielkości orzecha laskowego ulep „łezkę” i nabij ją na drewniany patyczek – ułatwi on późniejsze suszenie ozdoby. Kilkoma szczypnięciami rozpłaszcz czubek łezki.
7
Pojedynczo formuj płatki, owijając wokół łezki kółka wycięte z masy. Ściskaj płatek u nasady, dolepiając go do środkowej części ozdoby. Górna część płatka podczas przylepiania powinna być lekko wywinięta na zewnątrz. W ten sam sposób przyklej dowolną ilość płatków.
8
Na krawędzi wyciętych listków, za pomocą czubka nożyka, zrób niewielkie karby, po czym rozłóż je na odwróconych do góry brzuszkami łyżkach i czekaj aż wyschną.
9
Gotowe kwiaty mogą posłużyć jako ozdoba eleganckiego tortu lub stołu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje