Owoce morza w curry z bananami
Składniki
400 g mieszanki owoców morza
2 banany
3 łyżeczki curry w proszku
sok z 1 cytryny
125 ml mleka
2 łyżki masła
2 cebule drobno posiekane
1 marchewka
100 g brokułów
100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
pietruszka do dekoracji
1 liść laurowy
szczypta papryki w proszku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Owoce morza, zamocz na 2 minuty w gorącej wodzie, wyjmij z worka i przełóż do naczynia. Skrop sokiem z cytryny, posyp curry, solą i papryką. Odstaw na ok. 15 min.

Cebulę i ugotowane mrożone warzywa przesmaż na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 min. Zalej mlekiem, dodaj liść laurowy, sól i pieprz, gotuj ok. 5 min. Do warzyw dodaj 1 i 1/2 obranego, pokrojonego w plastry banana i duś jeszcze przez ok. 10 min. Wyjmij listek laurowy. Pod koniec dodaj owoce morza i gotuj jeszcze ok. 1 min, dodając 1 łyżkę cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem lub samodzielnie z pokrojonymi świeżymi plastrami banana. Udekoruj pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne