Ośmiorniczki w winie z pomidorami
Składniki
300 g ośmiorniczek
50 ml wina czerwonego wytrawnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 listek laurowy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj ośmiorniczki i pokrój na kawałki. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę i wrzuć ośmiorniczki, podsmaż (ok. 3 min), aby puściły sok i zmieniły kolor na szkarłatny. Ośmiorniczki odcedź, a patelnię umyj. 

Na patelni ponownie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę pokrojoną w plastry, drobno posiekany czosnek i pokruszony liść laurowy. Podsmaż na wolnym ogniu (ok. 10 min). Dodaj ośmiorniczki. Pomidory obierz, oczyść z nasion, pokrój w kostkę i wraz z koncentratem dodaj do podsmażonych warzyw na patelni. Całość przypraw solą i pieprzem. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  ok. 15 min. Stopniowo dolewaj wino, aby wyparowało podczas gotowania. Duś pomidory wraz z ośmiorniczkami w winie na wolnym ogniu ok. 35 min. Owoce morza podawaj z pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Napoje