Przepisy Ośmiorniczki w winie z pomidorami

Składniki

300 g ośmiorniczek
50 ml czerwonego wina wytrawnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 pomidory malinowe (lub 1/2 puszki pomidorów bez skóry)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Przygotuj ośmiorniczki i pokrój na kawałki. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę i wrzuć ośmiorniczki, podsmaż (ok. 3 min), aby puściły sok i zmieniły kolor na szkarłatny. Ośmiorniczki odcedź, a patelnię umyj. 

Na patelni ponownie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę pokrojoną w plastry, drobno posiekany czosnek i pokruszony liść laurowy. Podsmaż na wolnym ogniu (ok. 10 min). Dodaj ośmiorniczki. Pomidory obierz, oczyść z nasion, pokrój w kostkę i wraz z koncentratem dodaj do podsmażonych warzyw na patelni. Całość przypraw solą i pieprzem. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  ok. 15 min. Stopniowo dolewaj wino, aby wyparowało podczas gotowania. Duś pomidory wraz z ośmiorniczkami w winie na wolnym ogniu ok. 35 min. Owoce morza podawaj z pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem