Przepisy Orzechy w karmelu

Składniki

200 g orzechów laskowych

100 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Opis

Rozgrzej piekarnik do 180°. Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika.

Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyciągnij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę. Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając i pocierając zawiniątko, złuszcz do końca skórkę z orzechów.

Pozbawione skórki orzechy ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.

Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką. Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy.

Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie karmel „spoci” się i zmięknie. Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym suchym opakowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4