Przepisy Orzechowiec

Składniki

200 g masła
3 jajka
20 ml mleka
50 ml miodu (płynnego)
500 g mąki pszennej
200 g cukru
1 łyżka proszku do pieczenia (czubata)
Masa orzechowa:
300 g orzechów włoskich (łuskanych)
100 g masła
25 g cukru
50 ml miodu (płynnego)
Krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego
600 ml mleka
150 g masła

Opis

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wysyp na stolnicę, dodaj 200 g masła i posiekaj. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj i dodaj do mąki z masłem. Wyrób gładkie ciasto, owiń je folią i schowaj na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj masę orzechową. Rozpuść w garnku masło, cukier i miód. Dodaj orzechy i gotuj jeszcze przez około 6–7 minut. Zestaw garnek z ognia i poczekaj, aż masa lekko przestygnie.

Nagrzej piekarnik do 190°. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na trzy części. Rozwałkuj na placki wielkości ok. 25x30 cm. Najlepiej zrób to bezpośrednio w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową. Wstaw placki do nagrzanego piekarnika na 10–12 minut. Upieczone wyciągnij z pieca i poczekaj, aż wystygną.

Przyrządź budyń, zmniejszając zalecany litr mleka do 600 ml. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie. Masło utrzyj na puch mikserem. Cały czas miksując, dodaj po łyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem przełóż wystudzone placki. Placek z masą orzechową powinien znaleźć się na wierzchu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8