Przepisy Orzechowa tarta z pieczonym jogurtem greckim i śliwkami

Składniki

Ciasto:
3 jajka (rozmiar L)
1 szklanka orzechów włoskich mielonych (+ 2 łyżki do wysypania formy)
¼ szklanki oleju rzepakowego (+ 1 łyżka do posmarowania formy)
¼ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 opakowania jogurtu greckiego (440 ml)
¼ szklanki cukru trzcinowego
4 krople aromatu waniliowego
½ kg śliwek
2 łyżki tymianku świeżego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1

Oddziel żółtka od białek.

2

Ubij białka na sztywną pianę.

3

Dodaj cukier i ponownie ubij.

4

Dodaj żółtka i całość wymieszaj.

5

Wlej olej i wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.

6

Jako ostatnie dodaj orzechy. Wymieszaj do połączenia się składników.

7

Wysmaruj formę olejem. Wysyp formę orzechami.

8

Przelej ciasto do formy. Piecz w temp. 180°C przez 12–15 minut, do ładnego zarumienienia.

9

Przełóż jogurt do miski. Dodaj cukier i wymieszaj.

10

Dodaj do jogurtu kilka kropli aromatu i wymieszaj.

11

Wyłóż jogurt na ciasto.

12

Na wierzch ciasta wyłóż połówki śliwek (przecięciem ku górze).

13

Tartę piecz w temp. 200°C, na dolnej półce, przez ok. 30 minut. Przed podaniem posyp ją tymiankiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4