Przepisy Orecchiette z liśćmi kalarepy i pieczonymi pomidorami
Składniki
500 g makaronu orecchiette: 300 g mąki semoliny z pszenicy durum lub 350 g krupczatki
2 jajka
1 żółtko
20 ml oliwy z oliwek
sól
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 kalarepki
3 pomidory
60 ml oliwy
50 ml wina białego wytrawnego
sok z 1/2 cytryny
ser typu grana padano
3–4 gałązki bazylii
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól i pieprz czarny
Opis

Do miski kuchennej wsyp semolinę lub mąkę krupczatkę i wbij ostrożnie jajka oraz żółtka. Lekko wymieszaj i dosyp soli. Zacznij wyrabiać ciasto makaronowe ręcznie lub w mikserze z hakiem.

Podczas wyrabiania dolewaj powoli oliwę i nadal ugniataj ciasto. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, gdy ciasto się nie klei lub dosyp jeszcze mąki, gdy jest za luźne. Pamiętaj, by ciasto makaronowe odchodziło od ręki i się nie lepiło. Gotowe ciasto jest dosyć sztywne i pod naciskiem sprężynuje. 

Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2–3 milimetrów i wytnij małe kółeczka za pomocą np. kieliszka. Każdy krążek owiń o kciuk i ściągnij za pomocą palca wskazującego. Powstanie małe makaronowe uszko (stąd nazwa orecchiette).  

W garnku wstaw osoloną wodę do gotowania makaronu. Wkładaj uszka do wrzątku i gotuj, aż wypłyną, a potem jeszcze przez 2–3 minuty. Świeży makaron gotuje się znacznie krócej od suchego. Odcedź makaron na sicie i przelej zimną wodą. Możesz jeszcze pokropić oliwą, aby uszka się nie pokleiły. 

Kalarepkę umyj, odetnij liście i obierz bulwy. Pokrój je na kawałki wielkości makaronu. Środkowe liście pokrój w kawałki podobnej wielkości co kalarepka. Cebulkę i czosnek obierz, następnie pokrój w paseczki. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Przełóż na porcelanową formę do pieczenia i posyp cebulką z czosnkiem i polej całość oliwą.  

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200˚C i wstaw pomidory do pieczenia na ok. 10–15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równo się opiekły. Miękkie i lekko skarmelizowane pomidory przełóż na półmisek i dodaj poszarpane liście bazylii oraz natki pietruszki. Całość wymieszaj. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Na patelni rozgrzej resztę oliwy i podduś listki kalarepki. Wlej wino białe i jeszcze gotuj, aż alkohol odparuje. Dodaj pieczone pomidory z ziołami i makaron. Wymieszaj wszystko razem. Jeśli pasta jest za sucha, dolej niewielką ilość wody. Przypraw danie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Przełóż na półmisek lub głęboki talerz. Na koniec posyp płatkami sera i natychmiast podawaj do stołu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy