Oponki z serem
Składniki
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 l kwaśnej śmietany
2 szkl. oleju
Opis

Ser zmiel 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksuj. Opakowanie cukru waniliowego wymieszaj z 1/2 szklanki cukru pudru i utrzyj z żółtkami. Mąkę wymieszaj w misce z 1 łyżeczką sody. Następnie dodaj do niej utarte żółtka, śmietanę i ocet. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
100 min.
Dania główne