Przepisy Opiekane pierogi z nadzieniem ziemniaczano-twarożkowym na duszonej włoskiej kapuście
Składniki
500 g pierogów ruskich
1 jajo
50 g masła
12 pomidorów koktajlowych
600 g włoskiej kapusty
100 ml śmietanki 30%
1 cebula
20 g masła
1/2 pęczka koperku
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
Opis

Kapustę włoską umyj dokładnie i przekrój na ćwiartki. Poszatkuj nożem kuchennym na drobne piórka. W garnku zagotuj osoloną wodę. Jak tylko będzie wrzała, włóż poszatkowaną kapustę i gotuj bez przykrycia (pozwoli to ulotnić się gorzkim olejkom), aż listki będą miękkie. Przelej na sitku i pozostaw do odsączenia.

Cebulkę obierz i pokrój w kostkę. W płaskim rondelku podgrzej masło i wsyp cebulę. Podduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE lekko i przypraw solą i pieprzem. Dodaj podgotowaną kapustę. Wymieszaj i wlej śmietankę. Całość lekko podduś. Przypraw kapustę gałką muszkatołową i ewentualnie solą oraz pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj do kapusty.

Do miski wbij jajko i roztrzep rózgą. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Pierogi maczaj w jajku i od razu układaj na patelni. Podsmaż na średni ogniu z obu stron aż się zrumienią. Wyjmij pierogi z patelni, a w ich miejsce włóż pomidorki koktajlowe. Podsmaż lekko, aby się zagrzały. Na półmisku rozłóż kapustę włoską z koperkiem, a na niej smażone pierogi. Dokoła poukładaj dekoracyjnie pomidorki koktajlowe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Zupy