Przepisy Omlet

Składniki

4 jajka
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka wody mineralnej gazowanej
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju słonecznikowego (lub masła)
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Jajka wbij do dość wysokiej miski, dodaj śmietanę i wodę gazowaną. Ubijaj wszystko trzepaczką kuchenną na jednolita masę, ale nie za długo – masa powinna być kleista. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Pęczek szczypiorku umyj i osusz ręcznikiem papierowym, drobno posiekaj i dodaj do jajek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej roztrzepane jajka, ale ich nie mieszaj. Smaż omlet na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważ je łopatką. Gdy cały omlet zacznie się ścinać, potrząsaj patelnią, aby omlet w całości odkleił się od dna patelni. Przełóż omlet na talerz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem