Omlet z leśnymi grzybami i owczym serem
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej razowej
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
Dodatki:
50 g sera owczego
garść roszponki
1/2 średniego pomidora
100 g leśnych grzybów (np. prawdziwki)
1/4 cebuli
kilka listków natki pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Opis

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę drobno pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w plastry. Cebulę zeszklij, dodaj grzyby, szczyptę soli i smaż chwilkę. Grzyby przesuń na bok patelni. Na pustym miejscu ułóż pomidora i podgrzej go.

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i na najmniejszych obrotach zmiksuj z białkami. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Małą patelnię (ok. 22 cm) wysmaruj olejem i nagrzej. Wyłóż pianę i rozłóż równomiernie. Smaż do lekkiego zarumienienia. Przełóż omlet na drugą stronę. Podważ go ze wszystkich stron, zsuń na talerz, przykryj patelnią i odwróć talerz. Drugą stronę smaż także do lekkiego zarumienienia. Omlet zsuń na talerz, ułóż dodatki i zjedz zaraz po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje