Przepisy Omlet z leśnymi grzybami i owczym serem

Składniki

2 jajka
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 szczypta soli morskiej (lub himalajskiej)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
Dodatki:
50 g bryndzy
1 garść roszponki
½ pomidora (średniego)
100 g borowików (lub innych leśnych grzybów)
¼ cebuli
6 listków natki pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
1 szczypta soli morskiej (lub himalajskiej)

Opis

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę drobno pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w plastry. Cebulę zeszklij, dodaj grzyby, szczyptę soli i smaż chwilkę. Grzyby przesuń na bok patelni. Na pustym miejscu ułóż pomidora i podgrzej go.

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i na najmniejszych obrotach zmiksuj z białkami. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Małą patelnię (ok. 22 cm) wysmaruj olejem i nagrzej. Wyłóż pianę i rozłóż równomiernie. Smaż do lekkiego zarumienienia. Przełóż omlet na drugą stronę. Podważ go ze wszystkich stron, zsuń na talerz, przykryj patelnią i odwróć talerz. Drugą stronę smaż także do lekkiego zarumienienia. Omlet zsuń na talerz, ułóż dodatki i zjedz zaraz po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8